HR agentura pro právníky

Propojujeme profesionály v právním světě

9 tipů na pohovor pro právníky

15. 3. 2024 - Adam Všetíček, HR Manager

1. Rešerše

Pečlivě si přečtěte informace uvedené v inzerátu. Připravte si odpověď na to, jaké požadavky splňujete, a pokud máte, připravte si příklady z dosavadní praxe. Zjistěte si toho o společnosti co nejvíc. Projděte si webové stránky společnosti, prozkoumejte jejich sociální sítě. Je legitimní se po pozvání na pohovor zeptat, kdo pohovor bude vést. Ideální je následně zjistit, na co se specializuje. Tyto informace můžete najít v medailonku na webových stránkách, na LinkedIn profilu či v odborných článcích. Neváhejte využít prostého vyhledávání v Googlu.

2. Přečtěte si životopis

Ještě jednou si přečtěte svůj životopis. Informace v něm obsažené byste měli dokonale znát.

3. Dress code

Minimum je business casual. Tedy pohodlné, ale společenské oblečení.

4. Online pohovor

I za předpokladu, že pohovor probíhá online, doporučuji se obléknout, jako kdybyste pohovor měli absolvovat osobně. Před pohovorem zkontrolujte internetové připojení, ujistěte se, že Vás nebude nikdo vyrušovat, a nastavte kameru na neutrální pozadí, eventuálně můžete použít pozadí virtuální. Sluchátka jsou akceptovatelná, upřednostňuje se kvalita přenosu, elegantněji působí tzv. pecky.

5. Přijďte včas

Dochvilnost se v tomto oboru počítá dvakrát!

6. Komunikujte srozumitelně

Vaše odpovědi by se měly držet tématu. Vyhněte se krátkým odpovědím a příliš rozvinutým souvětím. Mluvte klidně.

7. Připravte si klíčové body Vaší kariéry

Zde záleží na tom, v jaké části své kariéry se nacházíte. Lze tedy mluvit o univerzitních aktivitách, které mohou poukázat na Váš zájem o právní obor, ale i o projektech (samozřejmě anonymně vůči klientům) v rámci právní či advokátní praxe, specializaci, vedení kolegů, užití cizích jazyků, odpovědnosti za výsledek atp. Pro lepší představu použijte čísla, například: “Absolvoval jsem více než 100 soudních jednání.”

8. Poznámky a dotazy

Ptejte se. Pomůže Vám to správně se rozhodnout, jestli potenciální nabídku přijmout, a zároveň ukážete zájem. Ke strukturovaným dotazům ohledně pracovní pozice lze použít poznámkový blok, do kterého si v průběhu pohovoru můžete psát dílčí informace o dané pozici.

9. Buďte pozitivní

Je jasné, že ne každému je tato část vlastní. Je však velmi důležitá. Dobrá nálada a pozitivní přístup k rozhovoru mohou být klíčové. Přemýšlejte o svých pracovních zkušenostech v pozitivním slova smyslu – co jste se naučili, co Vám pomohlo pochopit složité procesy, v čem jste dobří. Nepodceňujte se.

Hodně štěstí!

ZDROJ: Práce v právu – 9 tipů na pohovor pro právníky

SIMPLE STEP s.r.o.
Jeseniova 1151/55
Praha 3 - Žižkov
130 00

+ 420 736 620 377
info@simplestep.cz



Partnerský portál:

Práce v právu

©2024 SIMPLE STEP
realizace www.rinovo.cz